Ylivieska, Kalajoki, Nivala -työllisyysalue

Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet avuksesi vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, voit ottaa yhteyttä oman alueesi asiakaspalveluun. Yhteystiedot löydät täältä.

Asiakkuus

Henkilöasiakkaan palvelut ja asiointi

Henkilöasiakkaat asioivat Työmarkkinatorin Asiointi -verkkopalvelussa (entinen Oma asiointi), jossa voi muun muassa ilmoittautua työnhakijaksi, ilmoittaa asiakkuudessa tapahtuvista muutoksista, hyväksyä työllistymissuunnitelman ja jättää yhteydenottopyynnön.

Vuoden 2025 alusta lähtien voit asioida kotikuntasi työllisyyspalveluiden palvelupisteessä. Löydät yhteystiedot kuntasi verkkosivuilta ja työllisyysalueen verkkosivuilta: https://ykntyollisyys.fi/yhteystiedot/

TE-toimiston asiointipaikat suljettiin 31.12.2024.

Lomautustilanteisiin liittyvää neuvontaa saat kuntasi työllisyyspalveluista.

Kuntien verkkosivuilta ja työllisyysalueen yhteisiltä verkkosivuilta: https://ykntyollisyys.fi/yhteystiedot/

Neuvontaa saat kotikunnastasi, jonka työllisyyspalvelujen yhteystiedot löydät kunnan verkkosivuilta ja työllisyysalueen yhteisiltä verkkosivuilta.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön Työmarkkinatorin Asiointi -verkkopalvelussa.

Työmarkkinatorin Asiointi -verkkopalvelussa voit ilmoittautua työnhakijaksi tai ilmoittaa, jos sinut on lomautettu.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää verkkopalveluja, käy kotikuntasi työllisyyspalveluiden toimipisteessä. Yhteystiedot tulevat löytymään kuntien verkkosivuilta ja työllisyysalueen yhteisiltä verkkosivuilta.

Työnantajien ja yritysten palvelut ja asiointi

Kunnat tuottavat yritysasiakkaiden lakisääteiset palvelut ja tuet, joita ovat muun muassa työnvälitys, palkkatuki ja neuvonta- ja ohjauspalvelut.

Laki työvoimapalvelujen järjestämisestä 1.1.2025 alkaen (finlex.fi)

Palkkatuen myöntäminen on myös kuntien vastuulla.

Hallitus on esittänyt, että jatkossa palkkatukea kohdennettaisiin erityisesti yksityiselle ja kolmannelle sektorille työllistymiseen. Yritykselle myönnetyllä palkkatuella on arvioitu olevan positiivisia vaikutuksia työllistetyn työssäoloon ja tuloihin palkkatukijakson jälkeen.

Hallituksen esitys palkkatuen kohdentamisesta eduskuntaan (valtioneuvosto.fi)

Kunnat tarjoavat työllistymistä edistäviä palveluja, joita ovat:

· työnhakuvalmennus ja uravalmennus

· työvoimakoulutus

· omaehtoinen opiskelu työttömyystuella

· kotoutujan omaehtoinen opiskelu

· työkokeilu ja koulutuskokeilu

· kuntouttava työtoiminta

Työpaikkailmoituksen voi tehdä sähköisesti Työmarkkinatorille. Voit myös ilmoittaa avoimesta työpaikasta kuntasi työllisyyspalveluihin.

Muutosturvapalvelut ovat myös kuntien tehtäviä. Katso yhteystiedot: https://ykntyollisyys.fi/yhteystiedot/

Sähköinen asiointi tapahtuu työnantajien ja yritysten Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Sen kautta voit esimerkiksi luoda työpaikkailmoituksen tai selata työnhakijoiden profiileja.

Kunnat tuottavat myös yritysasiakkaiden puhelinpalvelut. Löydät yhteystiedot kuntasi verkkosivuilta ja työllisyysalueen yhteisiltä verkkosivuilta: https://ykntyollisyys.fi/yhteystiedot/

Työntekijän oleskelulupaan liittyvän osapäätöksen tekee Maahanmuuttovirasto. Maahanmuuttovirasto vastaa siten jatkossa kokonaisuudessaan työlupiin liittyvistä tehtävistä.

Maahanmuuttoviraston neuvontapalvelu

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston yritysasiakkaiden puhelinpalvelu (0295 056 502) sekä työlupapuhelinpalvelu (0295 040 019) ovat toiminnassa vuoden 2024 loppuun asti.

Uudistuksen taustat

Muutoksen taustalla on keväällä 2021 hallitusohjelmaan kirjattu tavoite kuntien vastuun vahvistamisesta työllisyyspalveluissa. Eduskunta hyväksyi lakiesityksen TE-palvelujen uudistuksesta 1.3.2023. TE-palveluiden järjestämisvastuu siirtyi 1.1.2025 alkaen valtiolta kunnille (laki työvoimapalveluiden järjestämisestä 380/2023).

Kunnilla on hyvät edellytykset edistää työnhakijoiden nopeaa työllistymistä, kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla.

Olennainen osa uudistusta on rahoitusmalli, joka kannustaa kuntia kehittämään ja tarjoamaan tehokkaita palveluja.

Kyllä. Työllisyyden kuntakokeilut alkoivat 1.3.2021 ja ne päättyivät vuoden 2024 lopussa. Työllisyyden kuntakokeilujen henkilöasiakkaat siirtyivät uudistuksessa automaattisesti uusien työvoimaviranomaisten asiakkaiksi.

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram